Page
Menu
News

Välkommen till Röforsloppet

Nils Lindgren

Vill någon veta något om tidigare års Röforslopp skall de absolut vända sig till handlaren Nils Lindgren i Ålsäng
69-årige Nils, eller "Niklas i svängen" som folkhumorn döpt honom till, har nämligen inte missat ett enda av de hittills 42 körda loppen.
Med största säkerhet är han ensam om denna enastående svit.
På lördag och söndag körs, som bekant, "Röforsloppet" för 43:e gången och naturligtvis finns Nisse på plats.
 
- Fattas bara annat, jag tänker inte spräcka sviten i första taget, säger Nisse.
Att han överhuvud taget började intresserasig för motorsport kan han, som så många andra, "skylla" på sin far, Knut Lindgren, som i början av seklet var med i dåtidens motorklubb i Arboga, Arboga MK.
Nils var sedan en av pionjärerna bakom bildandet av SMK Arboga, 1949.
Till en början vår det SMK Västmanland som arrangerade "Röforsloppet" men när, Svenska motorklubben fick en egen avdelning i Arboga tog dessa över arrangörskapet.
 
 
På bilden syns Nils i sin egenskap av tävlingsledare (vita overallen) vid starten 1964 där nr 24 Harry "Sputnik" Källström är på gång för start.nils lindgren

Tävlingsledare
I Röfors har Nisse fungerat som tävlingsledare under en följd av år.
- Det blev sammanlagt precis tjugo för min del innan nuvarande tävlingsledaren, tillika ordförande i SMK Arboga, Sture Gustavsson tog över 1972.
Att Nils har en hel del minnen från gångna tävlingar förstår ni säkert.
En rad stjärnor har accelererat uppför backen och Nils har med åren blivit bekant med de flesta.

 
 - Det är något speciellt med Röfors, stjärnförarna har, efter att deltagit för första gången, haft en benägenhet att vilja komma tillbaka.
 

40-och 50-talet
Nils minns med glädje 40- och 50-talts racerförare. Exempelvis Sven "Bergvägg" Andersson i sin "Midget-racer", som var dåtidens verkliga dragplåster.
Bland motorcykelförarna var Stellan Strand en given publikfavorit.

 

Pelle idolen
Trots att Nils har sett de flesta förarna på motorcykel och i rally sammanhang under de senaste fyrtio åren ar den stora idolen en nu verksam förare.
- Pelle Eklund, värmlänningen, är min givne favorit alla kategorier, säger Nils
- Trevligare kille får man leta efter, och han har dessutom satt lite extra färg på Röfors.
- Om han inte knipit första platsen vid de tillfällen han kört i Röfors har han för den skull inte visat någon bister min, utan tagit det hela med ro sånt imponerar, säger Nisse bestämt.

 

Martin Ljung
På avdelningen roliga minnen minns Nils med förtjusning när Martin Ljung (just det, artisten Ljung) var i Röfors för att ställa upp i en lånad Ferrari. Martin kom dock aldrig iväg i backen och många frågade sig varför. Till slut kröp sanningen fram. Martin hade fått startförbud av de Övriga i "knäpp-upp" gänget, med Povel Ramel i spetsen. De tog det säkra före det osäkra och lät honom inte starta i rädsla att det skulle hända något allvarligt.
- Tror säkert Martin Ljung skulle klarat banan då med den tidens bilar men annat vore det idag med dessa fartvidunder som finns menar Nils.

 

Fort i backen
- Tycker det börjar gå lite väl fort i backen vilket de många backrekorden de senaste åren vittnar om, men samtidigt har ju säkerheten förbättrats så det skall inte vara någon fara, avslutar Nils, som på lördag och söndag har eventuella fritidsbekymmer lösta. Ett  43: e Röforslopp kan man ju bara inte missa.

 
 
Artikel från Arboga Tidningen 27/7 1979 av Håkan Slagbrand
top
Page
Menu
News

Röforsloppet 2023

Hjälp oss sprida vårt evenemang.
Ladda ner vår affisch, skriv ut den och sätt upp på t.ex. jobbet, i affären eller ta med på andra evenemang där det kan finnas intresserade.

Ladda ner här:
Röforsloppet 2023

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Logga in